Info en link film Along the Way

 

Een Afghaanse tweeling probeert tijdens hun vlucht naar Europa te overleven in een vijandige wereld van mensensmokkelaars en drugdealers. Dilemma’s stellen hun symbiotische relatie zwaar op de proef.

 

Regisseur Mijke de Jong baseerde het verhaal van de vlucht naar Europa en het kwijtraken van hun ouders op het eigen verhaal van actrices Malihe en Nahid Rezaie. Along the Way volgt de meisjes op de voet in hun poging om hun familie terug te vinden en samen door te reizen naar Nederland. Ze slagen erin om Turkije te bereiken. Daar zijn ze permanent op zoek naar werk en een dak boven hun hoofd. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien moeten ze keuzes maken die ze normaal gesproken nooit zouden hoeven maken.

 

Via Instagram vinden ze hun zusjes en moeder die inmiddels in Nederland wonen. Deze digitale hereniging maakt hen vastberaden om het geld te gaan verdienen dat nodig is voor de reis naar Nederland. Ze besluiten te gaan werken voor een mensensmokkelaar, maar dit werk brengt hartverscheurende morele dilemma’s met zich mee.

Uiteindelijk bereiken ze Lesbos. Ze hebben het continent van hun dromen bereikt, maar tegen welke prijs? Nederland lijkt nog heel ver weg. Om nog enigszins vorm te geven aan hun uitzichtloze leven interviewen de meisjes de vrouwen met wie ze in een veel te krappe tent gedoemd zijn te verblijven.

Wat ze onderweg meemaken, de dilemma’s en de struggle om geld te verdienen is deels gebaseerd op hun eigen ervaring en deels gebaseerd op verhalen van andere vrouwen. Over minors - minderjarige jongens op de vlucht - die over de wereld zwerven zijn prachtige films gemaakt. Along the Way gaat over jonge vrouwen die in vele opzichten nog kwetsbaarder zijn.

 

Als u dubbelklikt op onderstaande link kunt u de film op uw tablet of computer bekijken.

https://www.human.nl/telefilm/along-the-way.html

 

 

Tentoonstelling Paus Adrianus

 

Wanneer           2 jun - 13 nov 2022

Waar                 Museum Catharijneconvent

Toegangsprijs  Museumjaarkaart gratis, zonder kaart 15 euro voor een volwassene

 

Wist u dat Nederland een paus uit Utrecht heeft gekend? In 2022 is het 500 jaar geleden dat geheel onverwacht Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. Een uitgelezen moment om in een speciale presentatie aandacht te geven aan deze historische gebeurtenis.

Ook vieren we dit jaar 900 jaar Utrecht! De hoogste tijd om het podium te geven aan een grootse Utrechter die nog te weinig bekend geniet: paus Adrianus VI.

 

Adrianus: Utrechtse Paus in 1522

Adrianus VI is de enige Nederlandse paus ooit. Precies vijfhonderd jaar geleden, in 1522, wordt hij totaal onverwacht verkozen. Adrianus groeit op in Utrecht en maakt carrière in dienst van keizer Karel V. In die tijd beleeft de kerk in West-Europa een grote crisis. Veel kerkleiders zijn corrupt en het Vaticaan is bankroet. Een slechtere tijd om paus te worden, is er niet.

Waar loopt Adrianus tegenaan in het Roomse bolwerk? Ga mee terug naar het jaar 1522-1523 en stap in de voetsporen van de idealist Adrianus.

Belangrijke stukken die te zien zijn, dateren ook daadwerkelijk uit zijn pausschap. We komen op die manier heel dicht bij Adrianus en de problemen die hij moest oplossen. Adrianus is slechts 14 maanden paus, welk verschil heeft hij kunnen maken?

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bleek Adrianus wel degelijk een visionaire en bekwame paus. Met duidelijke ideeën over wat er anders moest en met concrete hervormingsplannen.

Is Adrianus in staat de koers van de kerk te verleggen? Ontmoet onze man in Rome in deze unieke tentoonstelling!

 

Indrukwekkende pauselijke bul

Adrianus deed zijn best om het bestuur van de kerk aan te pakken. In 1523 maakte hij zelfs publiekelijk excuses tijdens een bijeenkomst in Neurenberg, waarbij hij erkende dat de uit de hand gelopen situatie de eigen schuld was van de kerk. Op de expositie is een versie van deze tekst te zien. Het bijzondere is dat deze afkomstig is van Maarten Luther, de grote voorman van de hervormingsbeweging. Luther probeerde er later zijn eigen gelijk te bewijzen, pas vijftien jaar na Adrianus' dood .

Op de expositie ligt ook een ander schrijven, dat hij in het eerste jaar van zijn pausschap meteen naar Utrecht stuurde. Met deze indrukwekkende pauselijke bul, waar zijn loden zegel nog aanzit, wilde hij optreden tegen de handel door louche geestelijken in valse aflaten (kwijtscheldingen van zonden). Verder zijn de teksten in te zien van colleges die hij als hoogleraar in Leuven heeft gegeven.