Uitgelicht september 2023

Link voor De Ongelooflijke Podcast:

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-ongelooflijke-podcast

 

Informatie reeks minicolleges Maarssenbroek:


Hoe een lied het vuur in ons aanwakkert

In oktober starten wij de zesde reeks minicolleges waarin we liederen van dichter/theoloog Huub Oosterhuis behandelen. Hij heeft een belangrijke rol vervuld bij het omzetten van liederen in de Nederlandse taal. De teksten werden hierdoor beter verstaanbaar en mensen werden door deze teksten geraakt, getroost, aangestoken. Veel mensen hebben wel een lied van Oosterhuis dat met hen mee trekt door het leven.
De colleges starten om 20.00 uur, duren ongeveer een half uur en worden gehouden op maandagen in de Verrijzeniskerk Reigerskamp 611 Maarsenbroek. Na het college is er een nagesprek dat tot uiterlijk 21.30 duurt.
De colleges worden rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl/RK Verrijzenisgemeenschap Maarssenbroek. U kunt de colleges ook op een later tijdstip bekijken.

De collegereeks ziet er als volgt uit:

 • Maandag 2 oktober: Jos van Os
  Lied: Aan de voet van de berg
  Liederen, met de Bijbel als inspiratiebron, kunnen je dragen en bezielen, kunnen mensen dichter bij elkaar brengen. En liederen kunnen instrumenten zijn tot dieper bewustzijn omdat een diepere religieuze en mystiek laag wordt geraakt.

 • Maandag 9 oktober: Marlies de Meij
  Lied: Gij peilt mijn hart en doorgrondt mij
  In dit lied is psalm 139 hertaald. Van de meditatieve melodie en de tekst gaat troost uit. In dit college gaan we op zoek naar waar die troost dan in zit en hoe dat met ons leven is verbonden.

 • Maandag 16 oktober: Gied ten Berge
  Lied: Lied tegen de derde wereldoorlog
  Dit lied werd in vele vredesweken gezongen: gedragen, bezwerend. Staan we nu er in Europa oorlog woedt tot aan de tanden bewapend met de mond vol tanden? Wie was mijn vijand? Ik zal hem in vrede ontmoeten.

  Lastige woorden soms, die aandacht vragen voor daders en slachtoffers en daardoor ons confronteren met (ethische) dilemma’s.

 • Maandag 23 oktober: Gerben Groenewoud
  Lied: Veel te laat heb ik je lief gekregen

  Dit lied is gebaseerd op teksten van Augustinus en gaat over vrede. Het verkennen van de Bijbelse achtergrond van dit lied draagt bij aan een beter verstaan van de tekst en de actuele betekenis hiervan in het hier en nu.

 • Maandag 30 oktober: Hans Boerkamp
  Lied: Wat ik gewild heb

  We zijn een gemeenschap waarin de gemiddelde leeftijd toeneemt. We worden ouder en velen van ons zijn de laatste hoofdstukken van hun levensboek aan het schrijven. Het besef dat het einde nadert neemt toe en daarmee ook de behoefte om een balans op de maken. Het lied daagt ons uit en helpt ons daarbij

We sluiten de collegereeks af met een woord- en liedviering op woensdag 8 november om 19.30 uur in de Verrijzeniskerk in Maarssenbroek waarin de behandelde liederen worden gezongen door het koor Moea.

Bob Smits

Uitgelicht juni 2023

Achtergrondartikelen bij ‘ Het geheim van Jezus van Nazaret’  van Eugen Drewermann

De kosten van dit boek bedragen 15, 95 en € 9,00 als e-boek (isbn 978-94-93175-93-8). Het is vertaald door Bert L. van der Woude.

https://www.trouw.nl/tijdgeest/ex-priester-eugen-drewermann-ik-heb-jezus-nodig-de-man-heeft-gelijk~b0ec435c/

https://www.trouw.nl/cultuur-media/het-geheim-van-jezus-van-nazaret~b7218288/

EXODUS Buitenplaats Doornburgh

Nu te zien bij Buitenplaats Doornburgh: de grote groepstentoonstelling EXODUS, met o.a. werk van Eva Spierenburg, Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg. Honderden kunstenaars uit diverse disciplines zonden werk in voor de gelijknamige Open Call. Een curerende commissie selecteerde de meest inspirerende kunstwerken voor de tentoonstelling die plaatsvindt in het voormalig klooster dat op de buitenplaats is gevestigd.

De Open Call EXODUS vormde de basis van de tentoonstelling. Een curerende commissie met onder meer Raul Balai, Rikko Voorberg en Onno Zijlstra was overweldigd en verrast door de hoeveelheid en de hoge kwaliteit. Commissievoorzitter Yuki Kho: ‘Het was een grote, maar ook leuke opdracht om samen uit de meer dan 700 inzendingen een selectie te maken. We zijn trots op het eindresultaat. Dat bevat werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden en vertelt samen een meerstemmig verhaal. Veel werken schuren, en bevragen urgente hedendaagse maatschappelijke kwesties.’

Groepstentoonstelling

De tentoonstelling EXODUS die de kloostergangen volgt langs kleine kabinetten en grote zalen, is dynamisch in zowel vorm als inhoud. Er is ruimte voor intieme en persoonlijke werken, zoals de verfijnde collages van Eva Spierenburg (Koninklijk Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022) en de fragiele waterval van papier die kunstenaar Szu-Han Lin maakte over haar eigen emigratieverleden. Maar er is ook uitgesproken ruimtelijk werk waar bezoekers helemaal in op kunnen gaan. Zoals de kritische installatie met textiel van Antonio Jose Guzman, of de zee van zoutbergen van AnneMarie van Splunter.

Ook te zien zijn: Mario Sergio Alvarez, Fatima Barznge, Airco Caravan, Anook Cléonne, Sam Drukker, Loes Groothuis, Esther Hoogendijk, Domenique Himmelsbach de Vries, Jaasir Linger, Mehdi Mashayekhi, Joyce Overheul, Marieke Ploeg, Sybren Renema, Hanan Saif, Gurt Swanenberg, Celine van den Boorn, Marcha van den Hurk i.s.m. makers van de Pauluskerk Rotterdam, Alydia Wever en videokunstenaars als Zhixin Liao & Bernardo Beirão, Thom van Rijckevorsel en Roosje Verschoor. Kunstenaars Monika Dahlberg, Wianda Keizer en Cecilia Rebergen maken als artist in residence nieuw site-specifiek werk voor de tentoonstelling.

Met EXODUS willen de initiatiefnemers mensen in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. En laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van spanning en verandering.

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling EXODUS organiseren we een verdiepend programma met verschillende activiteiten. Kom luisteren naar de Artist Talks waarbij verschillende thema’s aan bod komen. Laat je samen met een van de deelnemende kunstenaars rondleiden door de tentoonstelling en ga in gesprek met elkaar, of neem deel aan een workshop Asjera’s bakken.

Zaterdag 27 mei, 14:00 – Artist Talk: Joyce Overheul en Jaasir Linger
Zaterdag 3 juni, 14:00 – Rondleiding door kunstenaar Roosje Verschoor
Zaterdag 24 juni, 14:00 – Artist Talk: Antonio Guzman & Monkia Dahlberg
Zaterdag 1 juli, 14:00 – Rondleiding door kunstenaar Marcha van den Huk
Zaterdag 9 juli, 14:00 – AVROTROS Muze Magazine Lezing Sam Drukker
Zaterdag 15 juli, 20:30 – Concert Mike Boddé & Ineke van Klinken ‘WEG’
Zondag 16 juli, 10:00 – Workshop: Maak Asjera’s terugkeer mee

Eva Spierenburg – Nu mag je lijden

Szu-Han Lin – Not Leave But Remain

EXODUS is een samenwerkingsproject van het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh bij Utrecht. Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van alle partners en de steun van het Mondriaan Fonds, Vermeulen Brauckman Stichting, Fonds 21, Predikfonds Haarlem, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, Rita en Rudolf Boon-Schilling Fonds,  Vrienden van het Bijbels Museum, Meyer Bergman Erfgoedgroep, Cultuurfonds Stichtse Vecht, K.F. Hein Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds.

Deze informatie en nog meer vindt u via de website van Buitenplaats Doornburgh:

https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/agenda/exodus/

 

Uitgelicht mei 2023

1. De tv-documentaire "Meneer Pastoor" over een 83-jarige pastoor in Zuid-Limburg die met pensioen gaat en zijn taken overdraagt aan twee jonge opvolgers uit Indonesië.

https://www.npostart.nl/2doc/30-03-2023/VPWON_1341150

 

2. Krantenartikel uit de NRC: "Religie is ook in ontkerkelijkt Nederland overal".

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/05/religie-is-ook-in-ontkerkelijkt-nederland-overal-a4161376#:~:text=ontkerkelijkt%20Nederland%20overal.-,Dat%20snappen%20conservatieve%20politici%20beter%20dan%20progressieve,begrijpen%20dat%20beter%20dan%20progressieve.

 

Uitgelicht april 2023

1 Het boek Een jaar wijsheid uit de abdijen van Maria Ter Steeg kost € 37,40 en is alleen in paperback te krijgen. Het is uitgegeven in 2010. Het Isbn nummer is 9789020992441, het boek heeft 328 bladzijdes.

2 Het boek Godenschemering van de Vlaamse theoloog Daniël de Waele, uitgegeven in 2023 door Kok Boekencentrum, kost € 27,99. Het boek is ook als e boek verkrijgbaar voor 13,99. Het Isbn nummer is 9789043539371, het boek heeft 424 bladzijdes.

Een uitgebreide samenvatting van dit boek vindt u via de volgende link:

https://www.danieldewaele.com/publicaties/godenschemering-de-geschiedenis-van-ons-geloof-in-god/

In de Trouw verscheen het volgende artikel over Godenschemering:

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/theoloog-daniel-de-waele-de-kerk-zal-niet-meer-gaan-bloeien~b5659a1c/

Ook kunt u via de volgende link een gesprek met Daniel de Waele beluisteren over de geschiedenis van ons geloof:

https://open.spotify.com/episode/3vxZEobVZB4QCp4Gscb4Ns

Uitgelicht februari 2023:

 

1 De aanrader van deze maand, het boek van Alain Verheij Geld en Goed, kost als paperback € 21,99 en als e-boek € 13, 99.

Meer informatie over dit boek hoort en leest u in:

Radio interview over Geld en Goed in het radioprogramma Geld of je leven van 2 mei 2022

te volgen via deze link:

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/geld-of-je-leven/eeb415f6-93c4-43d5-80be-c5d45c14605e/2022-05-02-theoloog-alain-verheij-over-zijn-nieuwe-boek-geld-en-goed

Artikelen over Geld en Goed te lezen via de volgende links:

https://www.eo.nl/artikel/alain-verheij-geldzucht-en-god-kunnen-niet-gecombineerd-worden

https://petrus.protestantsekerk.nl/artikel/alain-verheij-de-littekens-blijven-maar-de-hoop-blijft-ook/

 

 

2 De Verwondering met Annemiek Schrijver:

Het tv programma De verwondering is elke zondagochtend te bekijken om 8.25 uur op NPO 2 of via de link:

https://www.npostart.nl/de-verwondering/KN_1677181

De Podcast de Verwondering is te beluisteren via:

https://kro-ncrv.nl/programmas/de-verwondering-podcast

Uitgelicht januari 2023

De Sagrada Familia is na 140 jaar nu echt bijna klaar

https://nos.nl/artikel/2456571-de-sagrada-familia-is-na-140-jaar-nu-echt-bijna-klaar

 

Tentoonstelling Gospel - Muzikale reis van kracht en hoop in Museum Catharijne Convent

https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/gospel-muzikale-reis-van-kracht-en-hoop/

 
 

Uitgelicht december

Rembrandt en het schilderij van de heilige familie met de engelen (de geboorte van Jezus):

Rembrandt was niet alleen een begenadigd schilder maar ook een diep gelovig mens. Op dit schilderij van de geboorte van Jezus zie je de heilige familie afgebeeld. Maria zit bij de kribbe. Jozef staat daarachter en is een juk aan het beitelen. (‘ Jezus zal de last van het juk openbreken’  staat er in Jesaja 9.) Er is geen kribbe maar een wieg, er is geen stal maar een huis. De geboorte van Jezus vond niet alleen toen en daar plaats maar zou ook nu nog kunnen gebeuren in de huiskamer van de toeschouwer. Rembrandt wil hiermee zeggen dat het ook voor ons een betekenis heeft. Maria leest in de bijbel en het boek is gericht op Jezus in de wieg. De bijbel en het kind hebben dus iets met elkaar te maken. Maria trekt het kleed af van het wiegje en ze toont Jezus daarmee aan ons. Het rood van zijn manteltje staat voor Gods liefde. Links bovenin gaat de hemel open, er komt licht uit en engelen komen naar beneden. Het engeltje in het midden van het schilderij zegent het kind in de kribbe met uitgespreide armen. Daarnaast heeft het engeltje de vorm van een kruis. Het kruis hangt al boven het hoofdje van het kind. Tegelijkertijd valt het licht van boven beschermend op hem neer.

Zie ook het volledige artikel via de link: https://artway.eu/content.php?id=862&lang=nl&action=show

 

 

Overzicht Kerstconcerten in Bilthoven en omgeving:

11 december, Kerst Benefiet Concert, The Voices of Bilthoven, OLV, 15.30 uur
12 en 16 december, Weihnachtsoratorium, Tivoli Utrecht, 20.15 uur
13 december, Kerst Korenconcert, Tivoli Utrecht, 20.15 uur
14 december, Scandinavische Wintersprookjes, Tivoli Utrecht, 20.00 uur
17 december, Christmette, Christelijk Vocaal Ensemble Marcantus, Oude Kerk Zeist, 16.00 uur
17 december, Kerstconcert, Basilius Vocaal Ensemble, Sionskerk, Jacob Catslaan Zeist, 16.00 uur
18 december, Petit Noël een intiem kerstconcert, Gehoorzaal Den Dolder, 12.00 - 13.00 uur
18 december, Kerstconcert en samenzang in OLV, mmw het Nederlands Brandweerorkest, het Kamerkoor de Bilt en het Harrry’s Inspiration koor, 16.00 uur - 17.30 uur (entree gratis)
21 december, Händels Messiah, Nieuwe Philharmonie, Utrecht, 19.30 uur
22 december, Kerstconcert Noord Nederlands Orkest, Tivoli Utrecht, 20.15 uur
22 en 23 december, Kerstconcert Dickens-stijl, Kerkgebouw Evangelische Broedergemeente Zeist, 20.00 uur

25 december, Kindje Wiegen in de OLV, 15.00 uur

 

 

 

 

Ad limina

Zie voor meer achtergrondinformatie over het vijfjaarlijks bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan Rome:

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/op-schoolreisje-naar-de-paus-bisschoppen-doen-verslag-van-katholiek-nederland~b7455e3e/

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/als-de-bisschoppen-zich-te-weinig-met-de-wereld-bemoeien-laat-diezelfde-wereld-het-afweten~bace618b/

https://www.kn.nl/verdieping/analyse/ad-limina-rapport-nederlandse-bisschoppen-ademt-onmacht/

 

 

 

 

Uitgelicht november

 

Judith Koelemeijer, Etty Hillesum, het verhaal van haar leven

Paperback: 34,95, e-boek: 19,99

 

Artikelen in kranten over dit boek zijn te lezen via onderstaande links:

 

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/deze-sprankelende-biografie-wekt-etty-hillesum-tot-leven~bb153f30/

 

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/biograaf-judith-koelemeijer-ondanks-alles-bleef-etty-hillesum-geloven-in-de-goedheid-van-de-mens-dat-vind-ik-inspirerend~bda2e986/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Een documentaire over de zoektocht van Judith Koelemeijer naar het leven van Etty Hillesum is te bekijken via onderstaande link:

 

https://www.gids.tv/video/330403/docu-etty-hillesum-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending

 

En er is een gespreksgroep over Etty Hillesum met inspirator Madelief Brok in de Woutkapel in Bilthoven

Wanneer: 9 november 20:00 - 21:30 uur

 

Je hebt het boek (grotendeels) gelezen en vindt het leuk om samen met anderen van gedachten te wisselen en een gezamenlijke verdieping aan te brengen. Wat raakte je, wat inspireerde je en wat betekent het leven van Etty voor ons?

 

Kosten en aanmelden
Deelname kost € 5,- en je kunt je aanmelden door middel van de knop ‘Bestel kaarten’ bovenaan de pagina. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Bestel kaarten

 

 

De digitale adventsretraite 2022 van de jezuïeten

Het woord is mens geworden is de titel van de digitale adventsretraite in 2022. De retraite gaat op 27 november van start, de eerste adventszondag, en eindigt met Kerstmis. Het is de zeventiende digitale retraite van de jezuïeten. Er zullen zo’n 20.000 mensen aan deelnemen. De teksten zijn geschreven door de regionale overste van de jezuïeten in de Lage Landen: Marc Desmet sj.

Hoe deelnemen? 

Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via Adventsretraite.

Deelnemers van de digitale retraite krijgen dagelijks een gebedsmail met bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om de adventsperiode en de menswording van God intenser te beleven.

Op zaterdagochtend tijdens de adventstijd kunnen deelnemers van de retraite meedoen aan een geleide meditatie via ZOOM.

Enkele citaten van deelnemers aan de vorige digitale retraite:

 • “De digitale retraite heeft structuur aan mijn bidden gegeven en het ordende mijn innerlijk leven.”
 • “Een zinvolle begeleiding om op gestructureerde wijze gebed in te plannen én vol te houden.”
 • “Ik deed de retraite samen met mijn man. En het heeft mooie gesprekken opgeleverd.”
 • “Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo’n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning.”

Een productie van ignatiaansbidden.org
ignatiaansbidden.org verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, tijdens de advent en de 40-dagentijd. Ons doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijk jaar. Om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.

 

Uitgelicht oktober

Info en link film Along the Way

 

Een Afghaanse tweeling probeert tijdens hun vlucht naar Europa te overleven in een vijandige wereld van mensensmokkelaars en drugdealers. Dilemma’s stellen hun symbiotische relatie zwaar op de proef.

 

Regisseur Mijke de Jong baseerde het verhaal van de vlucht naar Europa en het kwijtraken van hun ouders op het eigen verhaal van actrices Malihe en Nahid Rezaie. Along the Way volgt de meisjes op de voet in hun poging om hun familie terug te vinden en samen door te reizen naar Nederland. Ze slagen erin om Turkije te bereiken. Daar zijn ze permanent op zoek naar werk en een dak boven hun hoofd. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien moeten ze keuzes maken die ze normaal gesproken nooit zouden hoeven maken.

 

Via Instagram vinden ze hun zusjes en moeder die inmiddels in Nederland wonen. Deze digitale hereniging maakt hen vastberaden om het geld te gaan verdienen dat nodig is voor de reis naar Nederland. Ze besluiten te gaan werken voor een mensensmokkelaar, maar dit werk brengt hartverscheurende morele dilemma’s met zich mee.

Uiteindelijk bereiken ze Lesbos. Ze hebben het continent van hun dromen bereikt, maar tegen welke prijs? Nederland lijkt nog heel ver weg. Om nog enigszins vorm te geven aan hun uitzichtloze leven interviewen de meisjes de vrouwen met wie ze in een veel te krappe tent gedoemd zijn te verblijven.

Wat ze onderweg meemaken, de dilemma’s en de struggle om geld te verdienen is deels gebaseerd op hun eigen ervaring en deels gebaseerd op verhalen van andere vrouwen. Over minors - minderjarige jongens op de vlucht - die over de wereld zwerven zijn prachtige films gemaakt. Along the Way gaat over jonge vrouwen die in vele opzichten nog kwetsbaarder zijn.

 

Als u dubbelklikt op onderstaande link kunt u de film op uw tablet of computer bekijken.

https://www.human.nl/telefilm/along-the-way.html

 

 

Tentoonstelling Paus Adrianus

 

Wanneer           2 jun - 13 nov 2022

Waar                 Museum Catharijneconvent

Toegangsprijs  Museumjaarkaart gratis, zonder kaart 15 euro voor een volwassene

 

Wist u dat Nederland een paus uit Utrecht heeft gekend? In 2022 is het 500 jaar geleden dat geheel onverwacht Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. Een uitgelezen moment om in een speciale presentatie aandacht te geven aan deze historische gebeurtenis.

Ook vieren we dit jaar 900 jaar Utrecht! De hoogste tijd om het podium te geven aan een grootse Utrechter die nog te weinig bekend geniet: paus Adrianus VI.

 

Adrianus: Utrechtse Paus in 1522

Adrianus VI is de enige Nederlandse paus ooit. Precies vijfhonderd jaar geleden, in 1522, wordt hij totaal onverwacht verkozen. Adrianus groeit op in Utrecht en maakt carrière in dienst van keizer Karel V. In die tijd beleeft de kerk in West-Europa een grote crisis. Veel kerkleiders zijn corrupt en het Vaticaan is bankroet. Een slechtere tijd om paus te worden, is er niet.

Waar loopt Adrianus tegenaan in het Roomse bolwerk? Ga mee terug naar het jaar 1522-1523 en stap in de voetsporen van de idealist Adrianus.

Belangrijke stukken die te zien zijn, dateren ook daadwerkelijk uit zijn pausschap. We komen op die manier heel dicht bij Adrianus en de problemen die hij moest oplossen. Adrianus is slechts 14 maanden paus, welk verschil heeft hij kunnen maken?

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bleek Adrianus wel degelijk een visionaire en bekwame paus. Met duidelijke ideeën over wat er anders moest en met concrete hervormingsplannen.

Is Adrianus in staat de koers van de kerk te verleggen? Ontmoet onze man in Rome in deze unieke tentoonstelling!

 

Indrukwekkende pauselijke bul

Adrianus deed zijn best om het bestuur van de kerk aan te pakken. In 1523 maakte hij zelfs publiekelijk excuses tijdens een bijeenkomst in Neurenberg, waarbij hij erkende dat de uit de hand gelopen situatie de eigen schuld was van de kerk. Op de expositie is een versie van deze tekst te zien. Het bijzondere is dat deze afkomstig is van Maarten Luther, de grote voorman van de hervormingsbeweging. Luther probeerde er later zijn eigen gelijk te bewijzen, pas vijftien jaar na Adrianus' dood .

Op de expositie ligt ook een ander schrijven, dat hij in het eerste jaar van zijn pausschap meteen naar Utrecht stuurde. Met deze indrukwekkende pauselijke bul, waar zijn loden zegel nog aanzit, wilde hij optreden tegen de handel door louche geestelijken in valse aflaten (kwijtscheldingen van zonden). Verder zijn de teksten in te zien van colleges die hij als hoogleraar in Leuven heeft gegeven.